rugpijn verminderen

3 tips om rugpijn te verminderen

Rugpijn, het belemmert je in je dagelijkse bewegingen en kunt er niet goed door slapen. Medicatie alleen is vaak niet effectief. In dit artikel worden daarom 3 tips gegeven om rugpijn te verminderen. Specifiek worden het full body schema, de compound oefeningen en eventueel ondersteunende medicatie besproken.

Full body schema

Een full body schema doe je met krachttraining. Je traint bij een full body schema alle spiergroepen. Dus ook de spieren van je rug. Maar tevens is het belangrijk om de andere spieren dan je rugspieren te trainen, aangezien dat zal helpen voor je rug in het algemeen. Het is belangrijk om krachtige spieren te hebben, want alle spieren staan met elkaar in verbinding. Kortom, om rugpijn te verminderen, is het doen van een full body schema zeer effectief.

Naast het feit dat een full body schema effectief is om rugpijn te verminderen, zijn er nog een aantal andere voordelen aan verbonden: je valt erdoor af (want je verbrandt heel wat calorieën met het volgen van een full body schema), het biedt duidelijkheid (want je hebt in een schema staan welke spiergroepen je op welke dag van de week traint en wanneer je een rustdag hebt), je gaat er snel door vooruit (met name in kracht) en gewoon in het algemeen geeft het je een boost (waarmee je de week gemakkelijk doorkomt).

Compound oefeningen

Compound oefeningen zijn effectief bij het verminderen van rugpijn. Dit omdat je bij compound oefeningen ook weer meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint. Een squat is een voorbeeld van zo’n “samengestelde oefening”, want je traint daarbij de spieren bij meerdere gewrichten tegelijkertijd (denk aan enkels, knieën en heupen). Zoals daarnet gezegd werd, is het zeer nuttig om andere spieren dan je rugspieren te trainen, aangezien dat zal helpen voor je rug in het algemeen.

Naast het feit dat compound oefeningen effectief zijn om rugpijn te verminderen, is misschien wel een van de belangrijkste andere voordelen dat je door het doen van “samengestelde oefeningen” een betere coördinatie krijgt. Dit is nuttig als je rugpijn hebt, want je zal daardoor minder snel verkeerde bewegingen maken. Met andere woorden, je wordt bewuster van je coördinatie en je bewegingen.

Medicatie

Medicatie kan eventueel ook helpen bij rugpijn. Denk dan aan paracetamol of ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen. Echter is het gebruik van medicatie uiteraard niet zo goed. Een doktersadvies is dan ook wel nodig. Daarom is het aan te raden om qua beweging al vooruitgang te kunnen boeken bij het verminderen van rugpijn.

Conclusie

Ter conclusie kan er gezegd worden dat er meerdere tips zijn voor het verminderen van rugpijn. In dit artikel werden er zo 3 besproken. Namelijk het doen van een full body schema, het doen van compound oefeningen (of “samengestelde oefeningen”) en tot slot het eventuele gebruik van ondersteunende medicatie.