5 veelvoorkomende pijntjes in de rug

5 veelvoorkomende pijntjes in de rug

Ooit gehoord van een nerd neck? Nee, het is geen hip kledingstuk maar een van de veel voorkomende pijntjes in de rug die wordt veroorzaakt door een verkeerde houding. Rugpijn kan mysterieus lijken. Het komt vaak voor zonder duidelijke reden en kan opkomen zonder waarschuwing, en het uitvoeren van zelfs de eenvoudigste taken bijna onmogelijk maken. Soms zijn het hele kleine veranderingen in je gedrag die herhaaldelijke belasting van je rug veroorzaken. Een slechte zithouding is bijvoorbeeld vaak de boosdoener. Ook kan veelvuldig bukken of zwaar tillen je wervelkolom overmatig belasten, wat tot pijn kan leiden.

Hieronder beschrijven we enkele van de veelvoorkomende oorzaken van rugpijn.

1. Verrekking

Een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn is een verrekking. Dit gebeurt wanneer door bijvoorbeeld een val of verkeerd tillen een onverwachte kracht, draaiing of trekkracht wordt uitgeoefend op een of meer spieren in de rug. Als gevolg hiervan kan overstrekking in de spier optreden wat pijn in de rug veroorzaakt. Een verrekking is meestal behoorlijk pijnlijk en kan de beweging tijdelijk beperken.

2. RSI

Als je te lang in eenzelfde houding activiteiten uitvoert zoals computerwerk met een toetsenbord of muis achter een beeldscherm kan dat resulteren in Repetitive Strain Injury afgekort tot RSI. RSI kan leiden tot pijn in de nek, schouders en rug, en kan tintelende vingers of armen tot gevolg hebben.

3. Hernia

Hernia’s worden geassocieerd met het natuurlijke verouderingsproces, maar kunnen ook optreden als gevolg van een blessure zoals een plotselinge zware belasting van de rug bijvoorbeeld bij verkeerd tillen. In sommige gevallen kan een hernia de spinale zenuwen samendrukken waar ze buiten de wervelkolom komen, wat resulteert in radiculaire rugpijn.

4. Artritis

Artrose kan elk gewricht aantasten, inclusief de gewrichten van de wervelkolom. Artrose komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar omdat met de leeftijd het kraakbeen in de schijven tussen de rugwervels en in de gewrichten van de wervelkolom achteruit begint te gaan. Dit kan resulteren in een verhoogd risico op ontsteking, zwelling en stijfheid die op hun beurt weer rugpijn veroorzaken.

5. Nierstenen

Pijn in je rug kan ook veroorzaakt worden door onderliggende organen, bijvoorbeeld door nierstenen. Je nieren vormen een onderdeel van je urinewegen die aan beide kanten van je wervelkolom lopen. Als je nierstenen hebt kan dat resulteren in pijn in de rug of pijn links onder de ribben. Nierstenen zijn verharde kalk- en zoutafzettingen die zich in je nieren vormen en kunnen uitgroeien tot stenen die vaak vastlopen in de urinewegen wat zeer pijnlijk kan zijn.