tips blessures voorkomen

Dit is hoe je (rug)blessures het beste voorkomt

Niets is vervelender dan het krijgen van blessures tijdens het sporten. Naast dat je niet meer in staat bent om te presteren bij de sport die je aan het doen bent, kun je er ook in het dagelijkse leven veel last van hebben. Genezen kan soms een lange weg zijn. Het beste is daarom om ze te voorkomen. Wil jij er ook alles aan doen om (rug)blessures te voorkomen? Lees dan de onderstaande tips die wij voor je hebben.

Zo voorkom je blessures in je rug en andere blessures

Rugklachten behoren tot de meest voorkomende blessures. Het is daarom belangrijk dat je er alles aan doet om dit te voorkomen. Vaak denken we dat we goed aan het trainen zijn en aangezien we nergens last van hebben de kans op een blessure ook heel klein is. Maar dat kan zich over tijd opbouwen. En wanneer er langer over is gedaan om de blessure op te bouwen dan kan het ook nog eens een moeilijk worden om weer vanaf te komen.

Hieronder onze tips op een rij om deze toch te voorkomen.

  • Let ontzettend goed op je houding. Doe dit door oefeningen voor een spiegel te doen, zodat je kunt zien hoe je de oefeningen doet. Ook is het handig om geregeld eens oefeningen te doen samen met een personal trainer. Hij of zij kan je kleine aanwijzingen en tips geven om een oefening toch net iets beter uit te voeren. Het niet goed uitvoeren van oefeningen kan op de lange termijn voor vervelende blessures zorgen.
  • Zorg voor ontspanning en zo weinig mogelijk stress. Stress zorgt ervoor dat de spieren op spanning komen te staan en wanneer we vervolgens gaan sporten dan kan dit erg belastend zijn voor de spieren. Dit zorgt dan weer sneller voor blessures in je lichaam.
  • Doe oefeningen om je lichaam flexibel te houden. Dat kan bijvoorbeeld door te rekken. Iets anders wat ontzettend goed is voor je lichaam is het doen van yoga. Yoga is een goede combinatie van strekken en ontspanning.
  • Slaap en voeding zijn ook erg belangrijk bij het voorkomen van blessures. Slaap is iets dat al snel wordt onderschat, maar er zijn talloze tips om te zorgen voor een betere nachtrust. Er zijn veel manieren om je slaap te verbeteren. Denk aan een goede matras of oordoppen wanneer je last hebt van omgevingsgeluiden.
  • Er zijn nog veel meer relatief eenvoudige tips om blessures te voorkomen, zoals het dragen van goed schoeisel, de fitnessapparaten correct afstellen, voldoende rust tussen oefeningen en trainingen te houden en nog meer.