Fysiotherapie tijdens de zwangerschap

Fysiotherapie tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een tijd van vele veranderingen in het lichaam van een vrouw. Naarmate de foetus groeit, wordt het lichaam onderworpen aan toenemende fysieke belasting en druk. Dit kan leiden tot pijn in de rug, het bekken, de benen en de voeten. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen last hebben van bekkeninstabiliteit, incontinentie en verminderde mobiliteit. Gelukkig kan fysiotherapie in Drachten helpen om deze problemen te verlichten.

Verschillende soorten fysiotherapie bij zwangerschap

Op het moment dat je zwanger bent en last hebt van klachten kun je kiezen voor fysiotherapie. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Er zal samen met de fysiotherapeut worden gekeken welke het beste bij jouw behoeften past.

Bekkenfysiotherapie

De eerste mogelijkheid is bekkenfysiotherapie. Deze behandeling is gericht op het versterken en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn tijdens de zwangerschap extra belast en kunnen verzwakken door hormonale veranderingen. Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen bij het vinden van de juiste spieren en oefeningen om ze te versterken.

Manuele therapie

Manuele therapie kan helpen bij het verminderen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn. De manueel therapeut kan door middel van mobilisatie en manipulatie van gewrichten de beweeglijkheid verbeteren en pijn verminderen.

Pilates en yoga

Pilates en yoga zijn vormen van lichaamsbeweging die gericht zijn op het versterken van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit en houding. Tijdens de zwangerschap kunnen deze vormen van beweging helpen bij het verminderen van rugpijn en andere ongemakken.

Oedeemtherapie

Wanneer er wordt gekozen voor oedeemtherapie zal er gefocust worden op het verminderen van zwellingen in het lichaam. Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last hebben van vocht vasthouden in handen, voeten en benen. Oedeemtherapie kan helpen bij het verminderen van deze zwellingen.

Ademhalingsoefeningen

Met ademhalingsoefeningen kun je ervoor zorgen dat je je beter kunt ontspannen en dat stress en angst minder worden. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het versterken van de spieren die betrokken zijn bij de bevalling.

Postnatale fysiotherapie

Na de bevalling kan fysiotherapie helpen bij het herstel van het lichaam. Hierbij kun je denken aan oefeningen voor de bekkenbodem en het versterken van de spieren die betrokken zijn bij de bevalling.