kantoorbaan en rugpijn

Heb je een kantoorbaan en rugpijn? Dit doe je er tegen!

Steeds meer Nederlanders hebben last van hun rugpijn. Niet alleen de oude generatie heeft vaak te maken met rugklachten, ook de jongeren zie je steeds vaker naar de rug grijpen. Wist je dat meer dan twee miljoen Nederlanders rug- of nekklachten heeft? Dat is een flink aantal! Hieronder lees je voor kantoormensen wat zij tegen rugpijn kunnen doen.

1.)   Kies voor een ergonomisch toetsenbord

Voor een juiste werkhouding is het verstandig om te kiezen voor een ergonomisch toetsenbord. Het is raadzaam om deze ergonomische toetsenbord dicht tegen je buik te brengen. Controleer hierbij of je lichaam niet onder spanning staat. Zo moeten je polsen en je rug rusten tijdens het werken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om te kiezen voor een verticale muis, omdat je hand hierdoor een natuurlijke houding aanneemt. Zet je scherm verder op ooghoogte. Uiteindelijk moet je recht zitten en heb je ontspannen schouders.

2.)   Hoe heb je je bureaustoel afgesteld?

Zorg er verder voor dat je bureaustoel goed is afgesteld! Doordat je een verkeerde houding aanneemt gaat de druk automatisch op de verkeerde spieren liggen, die het gehele gewicht moeten dragen. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten en hou je voeten zoveel mogelijk plat op je lichaam. De ideale hoogte is net wat onder je knie.

Het is dus belangrijk dat je een goede houding aanneemt. Ga niet onderuitgezakt zitten, maar zit rechtop. Met name je schouders geven een signaal af of je ontspannen zit. Zijn ze opgetrokken en gespannen? Dat moet je je houding aanpassen!

3.)   Kom in beweging!

Misschien denk je in eerste instantie dat je je rug zoveel mogelijk moet rusten bij klachten, maar beweging is juist belangrijk. Ga minstens ieder uur even bewegen. Kies uiteraard een goede reden om even te gaan lopen, zoals het halen van drinken of het weggooien van afval. Beweging is belangrijk, omdat je pijnlijke spieren anders minder bloedtoevoer krijgen en het minder snel kan herstellen.

De Arbo stelt de werkgever verplicht om een verstelbaar bureau beschikbaar te stellen. Sommige bureaus bieden niet de mogelijkheid om te staan, maar als je de mogelijkheid hebt is het zeker aan te raden om af te wisselen. Varieer hierin elke dertig tot veertig minuten.

4.)   Heb je veel stress op werk?

Stress op werk is een belangrijke oorzaak voor een slechte werkhouding. Zorg er daarom voor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Stress op werk hoort er vaak bij, maar er zijn toch een aantal manieren om zo ontspannen mogelijk te merken. Ten eerste is het aan te raden om een goede planning te maken. Je moet het gevoel hebben dat je controle hebt over je werkzaamheden. Verder is het raadzaam om de hoge werkdruk bespreekbaar te maken. Wellicht zijn er taken die je aan anderen kunt uitbesteden.

5.)   Je rugklachten thuis verhelpen

Verder is het verstandig om lekker te gaan sporten. Misschien is het pijnlijk, maar door je buikspieren te trainen hou je je rugspieren stevig. Tot slot moet je in de nacht goed je rust pakken. Heb je wel een goed matras? Probeer op je zij te slapen en doe een kussen tussen je knieën. Hierdoor belast je je rug een stukje minder!

Hopelijk ben je spoedig van je rugklachten af. Veel sterkte toegewenst!