Hernia oefeningen

Een hernia is een veel voorkomende blessure  en valt onder de specifieke rugklachten. Dat wil zeggen Er is een specifieke oorzaak aan te wijzen namelijk een gescheurde tussenwervelschijf. Hernia’s ontstaan veelal wanneer je de rug verkeerd of veel te zwaar belast.

Wat is een hernia precies?

Je rug wordt gevormd door de wervelkolom deze bestaat uit tientallen rugwervels met die tussen tussenwervelschijven. Dit zijn een soort discs gemaakt van bindweefsel gevuld met een zachte geleiachtige vloeistof, ook wel de nucleus pulposus genoemd. Deze tussenwervelschijven  fungeren als een soort schokdempers. Een hernia ontstaat wanneer door verkeerde of de zware belasting van de wervelkolom een scheurtje ontstaat in één van deze tussenwervelschijven. Dus jullie achtige vloeistof aan de binnenkant kan dan naar buiten uitpuilen vooral aan de achterkant van de wervelschijf. Zo een uitpuiling noemt men een hernia.

De hernia kan vervolgens druk uitoefenen op de inhoud van je wervelkanaal. Hier hoef je niet perse last van te hebben. Een hernia wordt pas pijnlijk wanneer deze druk uitoefent op een zenuwwortel, veelal laag in de rug. Dit heeft pijn in de onderrug met uitstraling naar beneden als gevolg.

Wat veroorzaakt een hernia?

De meest voorkomende oorzaak van een hernia is ouderdom door slijtage van de tussenwervelschijven. Daarnaast is een verkeerde houding een van de meest voorkomende oorzaken.  Een verkeerde houding belast meestal vooral de onderrug,  bijvoorbeeld wanneer je verkeerd achter je bureau zit. Iedereen kent deze pijn aan de onderrug wel.

Welke oefeningen bij een hernia?

In veel gevallen gaat een hernia vanzelf over. In sommige gevallen is een operatie nodig om de hernia te verhelpen. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met je huisarts wanneer de klachten toenemen of andere symptomen ontstaan. Ook bij een hernia geldt dat je zoveel mogelijk in beweging moet blijven wanneer dit mogelijk is. Bedrust zoals vroeger veel al werd voorgeschreven heeft alleen maar verzwakking van de spieren tot gevolg. De volgende oefeningen helpen bij het genezingsproces en bij het verminderen van de klachten. Voer ze rustig uit en als de pijn te erg wordt stop dan even maar blijf in beweging.

Kinesiotape en hernia

Bij de behandeling van een hernia maken fysiotherapeuten ook wel eens gebruik van kinesiotape. Kinesiotape heeft een liftende werking wat de vochtafvoer en de doorbloeding bevordert. De huid wordt gelift en dit zorgt voor druk vermindering en pijnafname. Ondanks dat het gebruik en de werking van kinesiotape niet wetenschappelijk bewezen is, hebben toch veel mensen baat bij de behandeling en ervaren ze minder pijnklachten.