mantelzorg

Hoe werkt mantelzorg?

Ken je iemand die (ernstig) ziek, lichamelijk, of geestelijk beperkt is en ga jij die persoon regelmatig helpen? Dan ben je officieel mantelzorger van deze persoon. Wat dat precies inhoudt en hoe dat werkt, leggen we je hieronder uit.

Wat is mantelzorg precies?

Mantelzorg is veel meer dan de dagelijkse zorg die je normaal aan elkaar geeft. Als mantelzorger geef je iemand namelijk voor langere tijd veel zorg. Dit doe je onbetaalt en dankzij deze zorg is minder of helemaal geen thuiszorg voor de persoon nodig. Mantelzorg bestaat vaak uit het houden van toezicht, het begeleiden van de persoon, het helpen bij dagelijkse activiteiten en het helpen met persoonlijke verzorging.

Het combineren van mantelzorg en werk

Het kan wel eens lastig zijn om de mantelzorg en je werk te combineren. Het is daarom altijd slim om goed met je werkgever te bespreken hoe de situatie in elkaar steekt. Je kunt dan met je werkgever afspraken maken. Verder bestaan er ook verschillende verlofregelingen waar je gebruik van kunt maken.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorg is zwaar. Naast je gewone baan, heb je ook het werk van de zorg voor je naaste te doen. Waarschijnlijk doe je dat graag voor diegene, maar dat betekent niet dat het je af en toe niet te veel kan worden. Als mantelzorger kun je sowieso terecht bij verschillende organisaties voor ondersteuning. Verder kun je de zorg ook, wanneer deze je te veel wordt, of wanneer je een dagje rust wilt, tijdelijk of gedeeltelijk uitbesteden. Dit wordt vervangende zorg, of respijtzorg genoemd. Wanneer je dit inschakelt komen professionele zorgverleners van bijvoorbeeld Zorgservice Brabant je (een deel van) het werk uit handen nemen. 

Niet alleen

Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Er zijn verschillende organisaties waar je als mantelzorger bij terecht kunt om om hulp te vragen. Heb je het gevoel dat het je even te veel wordt? Aarzel dan niet om meteen om hulp te vragen. Informeer bij je gemeente waar je recht op hebt, sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld ook een collectieve verzekering voor mantelzorgers. Dat zorgt ervoor dat je een vangnet hebt op de momenten dat het je even te veel wordt.