Hoge rugpijn oefeningen

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel hebt gelezen komen in Nederland aspecifieke rugklachten,  met name lage rugpijn, het meeste voor. Maar daarnaast is pijn in de bovenrug ook een veel voorkomende klacht. En dat is niet zo raar want de bovenrug krijgt vaak veel te verduren. Veel mensen tillen bijvoorbeeld met een gebogen rug. Anderen zitten  weer vaak met een ingezakte houding, bijvoorbeeld achter de computer of voor de tv. Maar ook tijdens het lopen hebben sommige mensen een gebogen bovenrug. Het gevolg hiervan is dat men rugblessures ontwikkeld in de bovenrug. Hierbij moet je denken aan instabiliteit, slijtage, een hernia, of bijvoorbeeld scoliose.

De oorzaak van hoge rugklachten

Wat de reden ook is, pijn in de bovenrug is vaak het gevolg. Deze pijn wordt veelal veroorzaakt door teveel spanning in de spieren en spiertjes rondom de thoracale wervelkolom, zoals de bovenrug ook wel genoemd wordt. De thoracale wervelkolom wordt gevormd door 12 wervels met daar tussen discs van bindweefsel gevuld met een soort gel, die voor de nodige schokdemping zorgen. Naast deze kolom zitten grote lange spieren, de rugstrekkers genoemd,  alsmede een heleboel kleine spiertjes tussen de wervels.

Wat te doen?

Wanneer deze spieren te gespannen zijn of bijvoorbeeld een spierknoop bevatten ervaar jij dat als stijfheid en pijn in de bovenrug. Net als bij pijn in de onderrug, is het bij pijn in de bovenrug ook belangrijk dat je blijft bewegen! Van teveel zitten of liggen worden de spieren alleen maar nog stijver, wat de problemen verergert. Beter is blijven bewegen, terwijl men overbelasting, in de vorm van tillen, bukken, etc., vermijdt.

Hoge rugpijn oefeningen

Daarnaast zijn er bepaalde oefeningen die je kunt doen om de bovenrug soepel te maken. Deze zijn niet alleen effectief om reeds aanwezige klachten te verminderen. Ze kunnen ook preventief ingezet worden, om in het algemeen de rug soepel te houden en zo rugklachten te voorkomen. Ook hier geldt natuurlijk dat wanneer de klachten verergeren, of je je zorgen maakt, je het best je huisarts kunt raadplegen.