Lage rugpijn oefeningen

Zoals je inmiddels misschien wel weet zijn rugklachten dus grofweg onder te verdelen in specifieke rugklachten en aspecifieke rugklachten. Bij specifieke rugklachten is sprake van een duidelijk aanwijsbare, specifieke oorzaak, zoals een hernia of bijvoorbeeld nierproblemen. Bij aspecifieke rugklachten is geen sprake van een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Aspecifieke rugklachten komen over het algemeen het meeste voor.

Oorzaak van het probleem

Ook al is bij deze rugklachten geen sprake van een duidelijk aanwijsbare fysieke oorzaak, zijn er wel een aantal verschillende factoren te onderscheiden die de klachten veroorzaakt kunnen hebben. Zo kan het aannemen van een verkeerde houding bijvoorbeeld de oorzaak zijn, maar ook  te lang zitten is een veelvoorkomende boosdoener. Tevens is overbelasting, bijvoorbeeld door verkeerd tillen of bukken, ook vaak als oorzaak aan te wijzen.

Tenslotte zijn er ook minder vaak voorkomende oorzaken zoals een verschil in beenlengte, een verkeerde voetstand, of het dragen van de verkeerde schoenen. Deze zorgen ervoor dat je een verkeerde houding aanneemt wat onherroepelijk tot rugklachten  zal leiden. Deze oorzaken zijn vaak makkelijk orthopedisch aan te pakken met behulp van bijvoorbeeld een corrigerende steunzool of door het dragen van speciale schoenen.

De verschillende soorten rugpijn en wat te doen

Binnen de aspecifieke rugklachten komt lage rugpijn zonder uitstraling (naar de omliggende gebieden) het meeste voor in Nederland. Blijven bewegen is hierbij, zoals eerder vermeld, het belangrijkste, ook al is dit misschien niet wat je intuïtief wilt doen. Dit is om te zorgen dat je spieren niet (nog) stijver worden, omdat je ze niet gebruikt. Soms kunnen pijnstillers hierbij helpen, om in beweging te kunnen blijven. Daarnaast zijn er bepaalde oefeningen die erg heilzaam kunnen werken.

De volgende oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van lage rugklachten zonder uitstraling. Let bij het doen van de oefeningen wel er op dat je het rustig aan doet, om je rug niet verder te overbelasten. In het geval dat de oefeningen te pijnlijk worden om te doen, stop dan  met de oefeningen maar blijf bewegen door bijvoorbeeld even te lopen. Ook is dit krachttrainingsschema tegen rugpijn is een aanrader.

Lage rugpijn oefeningen

Bron: AudioFysio.nl