Lage rugpijn uitstraling been oefeningen

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel hebt gelezen komen in Nederland aspecifieke rugklachten,  met name lage rugpijn, het meeste voor. Vaak is een verkeerde houding of overbelasting door bijvoorbeeld verkeerd tillen hierbij de oorzaak. Het is bij lage rugpijn altijd aan te raden om in beweging te blijven en zo te voorkomen dat je spieren nog stijver worden. Let er hierbij wel op dat je dit doet zonder de rug al te veel te belasten. Ook plotselinge bewegingen moet je proberen te vermijden.

Lage rugpijn met uitstraling

Bij lage rugklachten wordt onderscheid gemaakt tussen Lage rugklachten met uitstraling naar het been en lage rugklachten zonder uitstraling. Uitstralingspijn wil zeggen dat de pijn zich voortzet vanuit terug naar andere lichaamsdelen. Lage rugpijn met uitstraling naar de billen en/of naar het been is een veelvoorkomende klacht. Vaak heb je hier het meeste last van in de ochtend, Na lang stil gelegen te hebben. Ook kan dan het aannemen van een bepaalde houding of het maken van een bepaalde beweging de pijn flink verergeren.

Lage rugklachten met uitstraling naar het been worden veelal veroorzaakt door de beklemming van een zenuw in de onderrug , met zenuwpijn als gevolg. In de meeste gevallen gaan dergelijke klachten gelukkig gewoon vanzelf over, mits je voldoende rust neemt. Hierbij is het, zoals je inmiddels weet, belangrijk dat je blijft bewegen. Ook kun je proberen of een rug brace voor jou werkt tegen rugklachten.

Wanneer moet je de huisarts raadplegen?

Is dit niet het geval en wordt de pijn bijvoorbeeld ondanks pijnstillers steeds heftiger? dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Ook bij andere symptomen zoals gevoelloosheid of wanneer je simpelweg bezorgd bent, kun je het beste langs de huisarts gaan. Open staat er lage rugpijn met uitstraling naar de buik.  Hierbij zijn verschillende oorzaken mogelijk waaronder blindedarmontsteking of blaasontsteking. Bij uitstraling naar de buik is het dus raadzaam een huisartsen raad te plegen.

De volgende oefeningen kunnen helpen bij het verlichten van rugpijn met uitstraling naar het been.

Bron: AudioFysio.nl