We leven in een tijd waarin er best wel veel wordt verwacht van kinderen. Op school lopen ze rond met een aantal erg zware boeken in hun tas. Buitenspelen en bewegen wordt steeds minder gedaan, met als gevolg dat kinderen minstens een paar uur per dag stilzitten. Tel daarbij op dat veel kinderen tijdens het computeren of gamen de neiging hebben om een verkrampte en verkeerde houding aan te nemen. Door (te) weinig bewegen, veel zitten, zwaar tillen en een verkeerde houding kunnen kinderen nare rugklachten ontwikkelen.
Laat je kind meer bewegen
Door je kind aan te moedigen om vaker naar buiten te gaan, kan er al een behoorlijke verbetering in de klachten ontstaan. Bewegen is ontzettend gezond en kan pijn verlichtend werken. Stimuleer je kind om minder vaak achter een mobiel, iPad, PlayStation of laptop te kruipen en zorg dat hij/zij vaker gaat buitenspelen of sporten. Daardoor zullen zij meer beweging krijgen en minder stilzitten. Dat kan de rugklachten al aanzienlijk verminderen.
Neem een goede houding aan
Een andere tip is om je kind te wijzen op hoe hij/zij tijdens het gamen of computeren een goede houding kan aannemen. Vertel hen om een ontspannen zithouding aan te nemen. Een fatsoenlijke zithouding houdt in dat je tijdens het zitten een rechte rug hebt en dat deze rechte loodlijn als het ware door heel je lichaam loopt. Praat regelmatig met je kind over de rugklachten die hij/zij heeft en breng eventueel een bezoekje aan de huisarts.
Zorg voor een goede schooltas met draagcomfort
En… Last, but not least: het is ook belangrijk dat jouw kind een goede schooltas meeneemt naar school. Zorg dat je kind naar school gaat met een stevige rugzak. De vuistregel is dat bij kids de rugzak maar maximaal 10% van het lichaamsgewicht mag wegen. Probeer dit limiet zoveel mogelijk aan te houden en kies voor een rugtas met verstelbare en gewatteerde schouderbanden, zodat de tas comfortabel op de rug te dragen is.
Rugpijn en rugpijn bij kinderen is een vervelende kwestie, maar met deze tips komt er hopelijk verbetering in de nare klachten van je kind.