rugpijn oefeningen bij sportblessures

Rugpijnoefeningen bij sportblessures

Heb je last van rugpijn na het sporten? Of voel je een zeurende pijn in je rug tijdens of na het bewegen? Dan kan een goede warming-up en cooling-down belangrijk zijn om de kans op blessures te verminderen. In dit artikel lees je alles over rugpijn bij sport en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Dit artikel word je aangeboden door Orthomotive fysiotherapie

5 rugpijnoefeningen bij sportblessures

Als je sporter bent, dan weet je dat rugpijn een veel voorkomend probleem is. Het is zelfs een van de meest voorkomende sportblessures. Rugpijn kan door veel dingen worden veroorzaakt, zoals een slechte houding, spierverrekkingen of schade aan de banden.

  1. De eerste rugpijnoefening is de McKenzie press. Dit is een geweldige oefening om rugpijn te helpen verlichten die veroorzaakt wordt door spierkrampen of spanning. Om deze oefening te doen ga je op je buik liggen met je handen achter je hoofd geklemd. Buig zachtjes je rug en houd 5 seconden vast. Laat dan los en ontspan. Herhaal dit 10 keer.
  2. De volgende rugpijnoefening is de kattestretch. Dit is een geweldige manier om je ruggengraat los te maken en de spanning in je rugspieren te verlichten. Ga op handen en voeten zitten met je handen direct onder je schouders en je knieën direct onder je heupen. Rond je rug naar het plafond, met je kin ingetrokken, en houd 5 seconden vast. Laat dan los en ontspan. Herhaal dit 10 keer.
  3. De volgende rugpijnoefening is de bekkenkanteling. Deze oefening helpt om je buikspieren te versterken en je houding te verbeteren. Ga voor deze oefening op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Leg je hand op je buik en trek zachtjes naar binnen terwijl je het bekken omhoog kantelt, Houd 5 seconden vast en laat dan los en ontspan. Herhaal dit 10 keer.
  4. De volgende rugpijnoefening is de brughouding. Deze oefening helpt de spieren in je billen en je onderrugspieren te versterken. Ga voor deze oefening op je rug liggen met de voeten plat op de grond en op schouderbreedte van elkaar, de benen gebogen tot 90 graden . Hef je bovenlichaam en bovenbenen de lucht in, zodat alleen je hielen en schouders op de grond blijven, houd 5 seconden vast en laat dan los en ontspan (je kunt dit ook met één been tegelijk doen). Herhaal 10 keer
  5. De volgende rugpijnoefening is de Superman houding . Deze oefening helpt de buikspieren te versterken en de houding te verbeteren. Ga op je buik liggen met gestrekte armen voor je, benen bij elkaar en ogen die naar de grond kijken. Til hoofd, borst, armen en benen tegelijkertijd van de vloer, houd 5 seconden vast en ontspan dan. Herhaal dit 10 keer.

Manuele therapie bij aanhoudende sportblessures

Als je aanhoudende pijn hebt, kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan. Hij of zij kan je helpen met een specifieke diagnose en een behandelplan. De fysiotherapeut kan je ook advies geven over hoe je rugpijn in de toekomst kunt voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten Manuele therapie die effectief kunnen zijn bij rugpijn bij sport. Deze omvatten:

  • Massage: Dit is een geweldige manier om spieren te ontspannen en spanning te verlichten. Het kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
  • Gewrichtsmobilisatie: Dit is een zachte techniek die helpt de beweging in stijve gewrichten te herstellen.
  • Manipulatie: Dit is een krachtiger techniek die gebruikt wordt om gewrichten die uit balans zijn geraakt opnieuw uit te lijnen.
  • Dry needling: Dit is een techniek waarbij zeer dunne naalden worden gebruikt om de huid binnen te dringen en triggerpoints te stimuleren. Dit kan pijn en spierkrampen helpen verlichten.

Als je last hebt van rugpijn, lijd dan niet in stilte. Er zijn veel effectieve behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Praat met je arts of fysiotherapeut over welke optie voor jou het beste is.