si gewrichten oefeningen

Waarom zijn goede SI gewricht oefeningen zo belangrijk?

Bij pijn aan je rug of bekken zijn je SI gewrichten vaak de oorzaak van deze klachten. Om te achterhalen wat de pijn veroorzaakt is het van belang om te weten waar je de pijn precies voelt. Heb je pijn of steken aan de zijkant van de onderrug dan is je SI gewricht hoogstwaarschijnlijk de boosdoener. Deze pijn kan ook uitstralen naar je bil. Met de juiste oefeningen voor SI gewrichten kan je de pijnklachten in de onderrug en bekken gelukkig voorkomen en verminderen.

Maar wat zijn SI gewrichten nou eigenlijk?

De SI gewrichten zijn onderdeel van je bekkengordel. De bekkengordel verbindt je romp met je benen. Onderaan de wervelkolom heb je aan beiden kanten een SI gewricht. De SI gewrichten zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de belasting van de wervelkolom en bekken. Het is van belang dat deze gewrichten stabiel zijn omdat zij gedurende dag een behoorlijk gewicht moeten verdragen en je lichaam in balans moeten houden. Sterke banden rondom de SI gewrichten houden de gewrichten op de juiste plek. De stevigheid van het bekken en het feit dat het bekken het weinig beweeglijk is zorgen voor de benodigde stabiliteit. Maar wanneer de SI gewrichten niet stabiel zijn ontstaan pijnklachten.

De stabiliteit van het bekken kan verminderen bij overbelasting van het bekken. De banden rondom de SI gewrichten rekken dan op waardoor er meer beweging in het bekken komt. Dit leidt tot pijn of irritatie rondom het gewricht wat je aan de zijkant voelt.  Tijdens de zwangerschap worden de banden rondom het bekken ook losser en dat kan ook voor klachten zorgen. Door je bekken te stabiliseren en de omliggende spieren aan te sterken verminder je de klachten. Met behulp van de juiste oefeningen breng je de stabiliteit terug in je bekkengordel en vermindert de pijn of last.