TENS apparaat rugpijn

TENS apparaat bij rugpijn

Werkt een TENS apparaat bij rugpijn? Vaak wel. Heb jij last van een vorm van rugpijn dan is een transcutane elektrische neurostimulatie (TENS) wellicht iets voor jou. Het kan gebruikt worden voor diverse vormen van pijn, zoals nek- en rugpijn, artritis, ziekte van Bechterew, chronische rugpijn, hernia en nog veel meer soorten pijn. Het TENS apparaat kan niet worden gebruikt voor genezing omdat het een symptomatische behandeling is die pijnsensatie onderdrukt. Het gebruik van dit apparaat is klinisch bewezen en je leest hier wat je kunt verwachten bij de toepassing van het TENS apparaat.

Top 3 TENS apparaten bij rugpijn

Hoe werkt een TENS apparaat bij rugpijn?

Het is natuurlijk vervelend als je last hebt van verschillende kwaaltjes en je hebt mogelijk ook al van alles geprobeerd. Daarom is het een idee om het TENS apparaat bij rugpijn te gebruiken. Het gaat als volgt: er worden kleine, elektrische pulsen naar de elektroden verzonden. Deze elektrische pulsen worden doorgegeven aan de onderliggende zenuwen. De elektroden zijn een computerchip en een elektrische batterijbron en dit is het fundamentele component van het apparaat. Deze elektriciteit wordt via de component naar de elektroden overgebracht. En die brengt de elektrische golfvorm door de huid naar de zenuwen. 

Beste 3 TENS apparaten bij rugpijn

  1. Omron TENS E3 Intense (Reviews bekijken)
  2. Sanitas SEM43 (Reviews bekijken)
  3. MEDICU® TENS apparaat (Reviews bekijken)

Toepassing tijdens het sporten

Het TENS apparaat bij rugpijn is zowel door jezelf te gebruiken als in de sportschool. Het wordt ook veel gebruikt in fysiotherapieën en in pijnklinieken. Mocht jij bijvoorbeeld voor jouw klachten naar de fysiotherapeut gaan dan kan het zomaar zijn dat je dit hulpmiddel wel eens hebt gezien. Maar ook als dit niet zo is kan het een idee zijn om het in te zetten. Heb je bijvoorbeeld last gekregen van pijn tijdens het sporten dan kan dit hulpmiddel zeker uitkomst bieden. Door de toepassing van het TENS apparaat bij rugpijn wordt deze pijn vermindert.

TENS apparaat rugpijn

Kan ik het zelfstandig gebruiken?

Het TENS apparaat bij rugpijn kun je geheel zelfstandig en in je eigen omgeving gebruiken. Je plakt de zelfklevende kussentjes op de plek. Hierdoor worden de zenuwen onder de huid geprikkeld. Er zijn een aantal belangrijke effecten die opspelen. De eerste is de verstoring van de zenuwpijn waardoor je minder pijn ervaart. Ook worden er in de hersenen lichaamseigen pijnstillende stoffen aangemaakt, zoals endorfine. Tot slot heeft het TENS apparaat bij rugpijn een spierontspannende werking. Hierbij kun je ook nog kiezen tussen een laagfrequentie prikkeling en een hoogfrequentie prikkeling.

Het gebruik van laag- en hoogfrequentie

Bij gebruik van het TENS apparaat bij rugpijn wordt vanuit een laagfrequentie prikkeling de aanmaak van pijndempende stoffen gestimuleerd en bij hoogfrequentie wordt het pijnsignaal ‘geblokkeerd’ op het niveau van het ruggenmerg en is daarom effectief. Echter is dit op de langere termijn niet optimaal. Je kunt dit hulpmiddel eenvoudig overal mee naartoe nemen omdat het klein en licht van gewicht is.

Waar moet je op letten?

Ben je van plan het TENS apparaat bij rugpijn te gebruiken dan is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Bij het plaatsen van de zelfklevende pads is het belangrijk dat er een wondjes, pukkels of eczeem aanwezig is op de plek. Ook mag de huid niet vet zijn. Wil je het plaatsen op een plek die veel haargroei heeft, dan is het aan te raden om de haartjes te verwijderen. Bij dit hulpmiddel kun je ook gebruik maken van speciale handschoenen, sokken, knie en elleboog elektroden. De elektrosimulatie wordt dan verspreid, waardoor de bloeddoorstroming toeneemt.

Hoe vaak kan je een TENS apparaat bij rugpijn gebruiken?

Je kunt het TENS apparaat bij rugpijn meerdere malen per dag gebruiken. Het is wel afhankelijk van het soort therapie maar meestal duurt een behandeling tussen de 20 en de 60 minuten. De beste plek om de behandeling te starten is door in een stoel te zitten of door op bed te gaan liggen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een boek te lezen tijdens de behandeling, maar wees wel altijd alert en lees de handleiding goed na. Dan ben je goed voorbereid en weet je wat je moet doen.