Uw zelfstandigheid terug door ergotherapie

Uw zelfstandigheid terug door ergotherapie

Natuurlijk hopen we allemaal dat we ons hele leven fit en gezond blijven en alles kunnen doen wat we willen, zowel lichamelijk als mentaal. Maar door ongelukken, beperkingen en het ouder worden, kan het voorkomen dat we ons belemmerd voelen in de omgang van het dagelijkse leven. Gelukkig worden er steeds meer dingen aan gedaan om voor iedereen een goede kwaliteit van leven te waarborgen. Als u beperkingen of belemmeringen merkt in uw dagelijkse leven, dan is ergotherapie misschien iets voor u.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op veel verschillende dingen en de therapeut probeert zich, samen met de cliënt, vooral te focussen op wat de huidige mogelijkheden zijn en wat er eventueel verbeterd kan worden. Er wordt vooral gefocust op activiteiten uit het dagelijkse leven, zowel die belangrijk zijn in uw eigen omgeving evenals de gehele samenleving. Als hier beperkingen in ervaren worden dan kan gekeken worden naar doelgerichte oplossingen om de zelfstandigheid terug te winnen. Er wordt gekeken hoe de eigen mogelijkheden van de cliënt vergroot kunnen worden zodat het functioneren zelfstandig verbeterd kan worden.

Tip: Fysiotherapie Helmond – Diverse therapie specialisaties. Kom direct langs!

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Allereerst wordt er gekeken of het herhaald oefenen van bepaalde handelingen een verbetering kunnen laten zien. Hierbij kunnen zowel spierbewegingen als de mentale handelingen verbeterd worden doordat de herhaling van deze activiteiten een gewoonte worden. Daarnaast kan er ook gekeken worden of de activiteit eventueel op een andere manier behaald kan worden of dat een hulpmiddel van pas kan komen. Op een gerichte wijze wordt een andere manier van handelen aangeleerd, zodat hetzelfde resultaat behaald kan worden.

Soms kan het zo zijn dat een activiteit onmogelijk lijkt te zijn, waarna gekozen kan worden om de activiteit aan te passen of deze misschien in een andere omgeving plaats te laten vinden. Oefening, training en voorlichting zijn allemaal belangrijke onderdelen van ergotherapie en het uiteindelijke doel is om de cliënt weer geheel zelfstandig en met zelf vertrouwen door het leven te kunnen laten gaan.

Uitgelicht: Ergotherapie Amersfoort. Locatie: Stevinstraat, Meridiaan, Databankweg

Voor iedereen

Ergotherapie is er voor iedereen: jong en oud, bij zowel fysieke als psychische klachten. Bij pijn, ziekte, letsel of andere klachten kan ergotherapie goed van pas komen en kan de ergotherapeut u helpen om weer op een zelfstandige manier door het leven te komen. Een sessie kan in een behandelruimte plaats vinden, maar deze kunnen ook bij u thuis gegeven worden. Hierdoor kan de training zich goed richten op waar u de hulp nodig heeft.