fysiotherapeut

Voor welke klachten kan je terecht bij een fysiotherapeut?

Jaarlijks gaan wel 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Grote kans dus dat je er zelf ooit al wel eens bent geweest, of dat je zeker iemand uit je omgeving kent die er geweest is of er naar toe gaat. Maar voor wat voor soort klachten kan je nou goed bij een fysiotherapeut terecht? In dit artikel gaan we hier verder op in.

De fysiotherapeut, specialist in bewegen!

Bij fysio Terheijden kan je voor veel verschillende soorten klachten terecht, maar over het algemeen hebben deze klachten iets gemeen, namelijk dat je jezelf beperkt voelt op het gebied van bewegen. Of je nu een sportblessure op loopt, een ziekte hebt die je beperkt in het bewegen, klachten op doet op het werk of tijdens een ongeval, een verkeerde beweging maakt of gewoon klachten krijgt omdat je wat ouder wordt, als je klachten aan je bewegingsapparaat hebt bent je bij de fysiotherapeut op de goede plek.

Specialisaties binnen de fysiotherapie

Een algemene fysiotherapeut heeft een 4 jarige HBO studie achter de rug en is hierdoor een echte specialist geworden op het gebied van het bewegend lichaam. Veel fysiotherapeuten leren tijdens hun werkzame leven echter nog verder en specialiseren zich veelal. Er zijn veel cursussen die fysiotherapeuten kunnen volgen en ook enkele master opleidingen om een specialisatie te verkrijgen. Er bestaan speciale sportfysiotherapeuten, die gericht zijn op sportblessures en preventie hiervan. Er zijn geriatriefysiotherapeuten, die een specialisatie hebben op het vlak van veelal ouderen met meerdere ziektebeelden bij elkaar. Er zijn oncologiefysiotherapeuten, die hun behandeling veelal richten op klachten tijdens of na oncologische behandelingen. Er zijn speciale bedrijfsfysiotherapeuten, die gericht zijn op klachten tijdens het werk of om deze te voorkomen.

Er zijn bekkenfysiotherapeuten die veelal klachten behandelen aan de bekkenbodem. Speciaal voor klachten aan de mond zijn er orofaciaal fysiotherapeuten. Manueel therapeuten behandelen over het algemeen veel klachten die gerelateerd zijn aan de wervelkolom, maar ook andere gewrichten waar beperkingen in kunnen zitten. Er zijn ook kinderfysiotherapeuten die kinderen helpen bij hun motorische ontwikkeling. Voor psychosomatische klachten is ook een speciale fysiotherapeut en tegenwoordig komen er ook steeds meer speciale hand fysiotherapeuten. Met verschillende cursussen zijn er tegenwoordig ook veel fysiotherapeuten die klachten van hart en vaat of longklachten goed kunnen behandelen. Kortom er zijn erg veel specialisaties en als je klachten hebt van je bewegend lichaam is er altijd wel een fysiotherapeut te vinden die jou hierbij kan helpen.