Stoelmassage

Wat kun je naast oefeningen doen om van je rugpijn af te komen?

Rugpijn, een vervelende klacht die vaak voor komt. Veel mensen krijgen wel een keer in hun leven te maken met rugpijn. Dit artikel geeft verschillende tips om van uw rugpijn af te komen.

Kijk waar de rugpijn vandaan komt

Rugpijn kan plotseling ontstaan. Het kan ook geleidelijk ontstaan. Vaak heeft rugpijn een oorzaak op de langere termijn. U zit bijvoorbeeld veel in dezelfde houding. Of maakt veel dezelfde bewegingen. Ook een verminderde spierkracht in buik of rugspieren kan rugpijn veroorzaken. Vaak ligt de oorzaak in het verschil tussen belasting en belastbaarheid.

U kunt bijvoorbeeld met behulp van een goede fysiotherapeut op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten. Een goede fysiotherapeut kan u ook helpen bij het van uw rugpijnklachten af te komen. Dit doet de fysiotherapeut door samen met u de balans tussen belasting en belastbaarheid weer op te lossen. Dit kan door middel van verminderen van de spierspanning en voor op de langere termijn door oefeningen te doen.

Oefeningen om de buik en rugspieren te versterken

Voor de langere termijn, en om klachten in de toekomst te voorkomen is het belangrijk de buik en rugspieren weer sterk en soepel te maken. U kunt hier kijken voor oefeningen bij lage rugpijn. De meeste mensen hebben lage rugpijn. U kunt ook last hebben van uw boven rug. Enkele oefeningen voor uw boven rug kunt u hier vinden.

Nachtrust en stress

Probeer te zorgen voor voldoende nachtrust. Tijdens de nacht laadt het lichaam weer op. Mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Wat ook belangrijk bij rugpijn is, is het verminderen van stress. Probeer regelmatig activiteiten af te wisselen en uw rust te pakken.

Neem een pijnstiller

Pijnstillers zelf lossen het probleem van rugpijn niet op. Het is wel zo dat u met een pijnstiller makkelijker beweegt. Bij rugpijn is het belangrijk om ondanks de pijn toch in beweging te blijven. Als u namelijk stil blijft zitten, blijft de rug stijf en pijnlijk aanvoelen. Door gedoseerd te bewegen, neemt de pijn vaak op den duur af en houdt u de rug goed soepel. Overleg pijnstiller gebruik eventueel met uw huisarts.

Houdt de spieren soepel

Het is erg belangrijk de spieren soepel te houden. Dit kan u doen door gedoseerd in beweging te blijven. Het is om rugklachten te voorkomen belangrijk om veel af te wisselen van houding. Zit u voor uw werk veel in dezelfde houding achter de computer. Probeer deze houding dan regelmatig met wat beweging af te wisselen.

Een ander middel om de spieren soepel te kunnen houden is bijvoorbeeld een stoelmassage. Een stoelmassage kan er tijdens het werk voor zorgen dat uw spieren meer ontspannen worden. Meer informatie over een stoelmassage vind u hier.