gezondere mond

Wat kun je zelf doen aan een gezondere mond?

De mond is het venster tot je algehele gezondheid. Je mond helpt je voedsel te kauwen en je te spreken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je altijd met een prachtige glimlach kan verschijnen. Het is daarom erg belangrijk om goed voor de gezondheid van je mond te zorgen. Volg daarom deze tips over hoe je het beste voor je tanden kunt zorgen! 

4 tips voor het zorgen van je mond 

Tip 1: Poets en flos twee keer per dag je tanden 

De meest eenvoudige manier om goed voor je tanden te zorgen is om twee keer per dag je tanden te poetsen. Het wordt aangeraden om die met een elektrische tandenborstel te doen, omdat je met deze tandenborstel eenvoudiger bij alle plekken in je mond komt. Daarnaast geven de trillingen van de elektrische tandenborstel je tandvlees een massage, waardoor je tandvleesontstekingen kunt voorkomen. Poets je tanden voor 2 minuten lang. Omdat je niet overal bij kunt met je tandenborstel, is het belangrijk om voor het tandenpoetsen eerst te flossen. Zo kom je goed bij alle bacteriën en voedselresten tussen je tanden.  

Tip 2: Gebruik eventueel een mondspoeling en tongschraper 

De bacteriën in je mond nestelen zich graag in de groeven van je tong. Het is daarom belangrijk dat je niet vergeet ook altijd je tong te reinigen. Je kunt dit uiteraard doen met je tandenborstel, maar het is aan te raden hier speciaal een tongschraper voor aan te schaffen. Zo voorkom je ook gemakkelijk een slechte adem. Daarnaast is het ook handig om een mondspoeling na het poetsen te gebruiken. Spoel je mond met antibacteriële mondspoeling om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. 

Tip 3: Volg een gezond dieet 

Tanden hebben veel calcium nodig. Het is noodzakelijk dat je voldoende gezond voedsel eet, zoals melk, yoghurt, kaas, groente, fruit en ander vitamine en calcium rijk voedsel. 

Tip 4: Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen 

Suikerhoudende voedingsmiddelen zijn erg slecht voor je tanden. Waarom? De bacteriën breken suikers af en creëren zuren die leiden tot tandplak op de tanden. Hierdoor heb je een grotere kans op gaatjes, tandbederf en tandsteen. Wanneer je tandplak niet op tijd verwijdert, kan tandplak overgaan in tandsteen. Het is mogelijk om thuis zelf tandsteen te verwijderen met bepaalde tools. Wil je liever niet zelf tandsteen verwijderen? Plan dan een afspraak in bij een mondhygiëniste die dit eenvoudig kan verwijderen. Wanneer je wel suikerrijke voedingsmiddelen consumeert, moet je ervoor zorgen dat je je mond daarna reinigt door te poetsen of met mondwater, zodat er geen residu van bacteriën achterblijft.