rugklachten

Wat te doen bij rugklachten?

Veel mensen in ons land hebben last van hun rug. De een wat erger dan de ander. In enkele gevallen belemmert het zelfs de dagelijkse werkzaamheden. Soms kan het een pijntje zijn wat na een paar dagen vanzelf weer overgaat, maar in andere gevallen kan het ook een langdurige klacht zijn. Hoe dan ook, rugklachten zijn erg vervelend en een zeurende pijn is niet echt bevorderlijk voor je dagelijkse werkzaamheden. Tijd om er wat aan te doen dus!

Thuis adviezen

Wanneer je het gevoel hebt dat de klachten na een tijdje vanzelf wel weer overgaan of de klachten nog niet zo erg zijn dat er een arts ingeschakeld moet worden, kun je er ook thuis wat aan doen. Met de volgende tips kom je al een heel eind:

  1. Ga zoveel mogelijk door met je dagelijkse werkzaamheden, zoals het huishouden, werk en hobby’s. Beweging is goed, ook wanneer je rugpijn hebt. Het houdt je rug soepel.
  2. Zorg voor wat extra beweging. Dat is belangrijk, ook al heb je veel pijn. Met bewegen kun je verder niets stuk maken in je rug, het helpt juist om beter te worden. Elke dag een stukje wandelen zorgt al voor een soepele rug.
  3. Sporten als zwemmen, fietsen of hardlopen kunnen helpen je lichaam sterker te maken. Ook word je er fitter van.

Bezoek de fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan helpen om je los te maken. Ook kan hij je tips en adviezen geven met betrekking tot bewegen en sporten. Een bezoek aan de fysiotherapeut kan altijd. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je arts nodig. Een andere vorm van therapie is oefentherapie Cesar/Mensendieck. Een oefentherapeut kan je helpen met adviezen met betrekking tot je dagelijkse activiteiten. Misschien is je houding tijdens je werk achter de computer wel helemaal verkeerd en is dat de oorzaak van je rugklachten. Bij de fysiotherapie in Assen kun je naast gediplomeerde fysiotherapeuten, ook terecht voor manuele therapie en oefentherapie. Alles onder één dak dus.

Naar de huisarts

Blijven de klachten aanhouden, dan is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden. Misschien kamp je wel met een hernia of heb je last van een andere rug aandoening. De arts kan je medicatie voorschrijven of je, indien dat nodig is, doorsturen naar een specialist in het ziekenhuis. Daar kunnen dan foto’s van je rug of een mri gemaakt worden. Het is in ieder geval niet aan te raden om helemaal niks te doen wanneer de klachten aan blijven houden. Het is immers niet fijn om de hele dag door met je rugklachten rond te lopen.