Werkend op kantoor Creëer ideale omstandigheden!

Werkend op kantoor? Creëer ideale omstandigheden!

Heb je fysieke klachten op werk? Dan ben je zeker niet de enige! Rugpijn wordt steeds vaker als reden gebruikt om je eigen af te melden. Het onderzoeksbureau TNO concludeerde dat ongeveer vijf procent van de laatste verzuimmeldingen de rugklachten zijn. In dit artikel lees je hoe je een ideale werkhouding krijgt en hoe je rugpijn voorkomt.

1.)   Een fijne werkhouding

Allereerst is het belangrijk dat je je bureaustoel op de juiste hoogte instelt. Je bovenbenen moeten net iets hoger zitten dan je knie. Je bovenarmen moeten negentig graden van je onderarmen afliggen. Verder moeten je ellenbogen net iets meer dan negentig graden losjes liggen. Je schouders moeten gedurende je werkzaamheden rusten. Dat betekent dat zij niet opgetrokken moeten zijn, maar gewoon moeten rusten. Verder moet het beeldscherm ook goed zijn ingesteld. Je hoort namelijk recht naar beneden te kijken. Je kijkt als het ware recht tegen de top van het beeldscherm aan en zo’n tien tot vijftien graden richting het midden van het beeldscherm.

2.)   Kies voor een ergonomische attributen

Verder moet jij, of je werkgever, ook investeren in een ergonomische werkplek. Zo is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor ergonomische muizen. Dit zijn computermuizen, waarbij je je hand in een ‘handshakehouding’ brengt. Het grote voordeel hiervan is dat je je hand in een natuurlijke houding brengt, waardoor je minder last gaat krijgen van je onderarm.

Verder is het ook slim om te investeren in een ergonomische toetsenbord. Hierdoor hoeven je vingers minder kracht te zetten en krijgen je polsen een goede ondersteuning.

3.)   Kom in beweging!

Tot slot is het bij rugpijn verstandig om in beweging te blijven. Met name wandelen en fietsen zijn goed voor je rug. Pak dus de trap in plaats van de lift, maak in de pauze een wandeling en ga (als het kan) fietsend naar je werk toe. Zo raak je sneller van je rugpijn af!