fysiotherapie vergoed in Nederland

Wordt fysiotherapie vergoed in Nederland?

Fysiotherapie wordt regelmatig ingezet om onder andere pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en ter aanvulling van het herstel aan diverse blessures. Als jij wordt doorverwezen voor fysiotherapie in Groningen of elders, wil je natuurlijk weten of dit vergoed wordt. In Nederland hangt dat van een aantal factoren af. Standaard ben je niet voor fysiotherapie verzekerd, maar er gelden uitzonderingen. Het is wel mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Fysiotherapie met basisverzekering

Wanneer je alleen beschikt over een basis zorgverzekering, wordt fysiotherapie niet standaard vergoedt. Dit betekent dat als je fysiotherapie nodig hebt, je de kosten hiervoor meestal zelf moet betalen. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Zo hebben kinderen tot en met een leeftijd van 18 jaar  recht op vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor maximaal 18 behandelingen per jaar. Als er meer behandelingen nodig zijn, wordt dit vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Daarnaast komen mensen met een chronische aandoening in aanmerking voor een vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moeten zelf worden betaald of worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

Tot slot wordt Fysiotherapie na een ziekenhuisopname vergoed vanuit de basisverzekering voor maximaal 6 maanden.

Fysiotherapie met aanvullende verzekering

Als je meer fysiotherapie nodig hebt dan wat wordt vergoed via de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt dit aan. Het is een extra verzekering boven op de basisverzekering die specifiek is gericht op vergoedingen die niet of slechts gedeeltelijk worden vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoedingen voor fysiotherapie via een aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar en per pakket. Het is belangrijk om te controleren welke vergoedingen er zijn opgenomen in het pakket dat je overweegt.

Fysiotherapie wordt dus niet standaard vergoed via de basisverzekering in Nederland. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals vergoeding voor kinderen tot 18 jaar, mensen met een chronische aandoening (mits deze op de officiële lijst staat vermeld) en fysiotherapie na een ziekenhuisopname. Als je meer fysiotherapie nodig hebt dan wat wordt vergoed via de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Zorg dat je de pakketten met elkaar vergelijkt.